Skip to main content

Creepy vs. Kooky

                               

I'm taking some liberties here. I went to all the trouble of creating an "Addams Family vs. Munsters" quiz on FunTrivia, only to learn that the category is closed for the time being.

So, if you want some mindless entertainment, try this quiz; use the comments for your guesses. The correct answers with notes will be published a week from today.

~
In the mid-1960s, TV viewers could be “haunted” by two sitcoms that portrayed morbid monsters as the satiric versions of wholesome families seen on such shows as “Father Knows Best,” “Leave it to Beaver,” and several others.

While the shows ran on rival networks, they had many things remarkably in common. Test your knowledge of these two classic comedies.

1.         Which of the two shows debuted first?
a.         The Munsters
b.         The Addams Family

2.         Which of these combinations is correct?
a.         The Addams Family, on ABC, Friday nights
b.         The Munsters, on NBC, Tuesday nights
c.         The Munsters, on ABC, Sunday nights
d.         The Addams Family, on CBS, Monday nights

3.         Which of the two shows began as a cartoon in The New Yorker magazine?
a.         The Munsters
b.         The Addams Family

4.         Which of the two series experienced a change in its cast midway through the first season?
a.         The Munsters
b.         The Addams Family

5.         Which series produced more episodes during its run?
a.         The Munsters
b.         The Addams Family

6.         Which of the two series featured comedian Paul Lynde in a semi-regular role as Dr. Dudley?
a.         The Munsters
b.         The Addams Family

7.         Death is a humorous theme in both shows, but which of the following cast members died first?
a.         Fred Gwynne (Herman Munster)
b.         Al Lewis (Grandpa Munster)
c.         Carolyn Jones (Morticia Addams)
d.         Jackie Coogan (Uncle Fester)

8.         Which show included a cast member who appeared in Charlie Chaplin’s silent films?
a.         The Munsters
b.         The Addams Family

9.         Which show included a cast member who ran as a Green Party candidate for Governor of New York?
a.         The Munsters
b.         The Addams Family

10.       Both of the shows featured interesting family pets, including a spider, a piranha, an octopus, a dragon, a raven, and a lion. Only one family was considerate enough to post a “Beware of…” sign out front. Which family did this, and what did the sign say?
a.                   The Munsters
b.                  The Addams Family


Comments

Ipecac said…
Without looking up anything . . .

1. Munsters
2. a
3. Addams
4. Munsters (Marilyn)
5. Addams
6. Addams
7. c
8. Addams
9. Munsters (Al Lewis)
10. Munsters Beware of Dog
1. A
2.
3. B
4. A
5. A
6. A
7. D
8. A
9. A
10. A
Guessed at the answers. Next time, Google it!
Vol-E said…
Wow--I admire your courage...can't give you the answers yet, but Ipecac got 6 right and The Urban Blabbermouth got 5. And here comes Wednesday with her guillotine!!
Yikes! Although I loved both shows, I only know a couple of the answers - and only the obvious ones.
Vol-E said…
Answers:
1. Which of the two shows debuted first?
a. The Munsters
b. The Addams Family
(Answer: The Addams Family). Note: The two shows debuted less than a week apart, but The Addams Family came first, on September 18, 1964, while The Munsters premiered on September 24, 1964.
2. Which of these combinations is correct?
a. The Addams Family, on ABC, Friday nights
b. The Munsters, on NBC, Tuesday nights
c. The Munsters, on ABC, Sunday nights
d. The Addams Family, on CBS, Monday nights
(Answer: The Addams Family, on ABC, Friday nights)
Note: The Addams Family’s first and last episodes were Friday nights, so their schedule may have remained the same throughout its run. The Munsters started on a Saturday night, but their last episode was on a Thursday.
3. Which of the two shows began as a cartoon in The New Yorker magazine?
a. The Munsters
b. The Addams Family
(answer: The Addams Family, whose creator was Charles Addams. His cartoons continued to run in the magazine during the time that the TV series aired, but did not feature this particular set of characters. The New Yorker’s publisher did not want his upscale magazine being associated with a TV comedy).
4. Which of the two series experienced a change in its cast midway through the first season?
a. The Munsters
b. The Addams Family
(answer: The Munsters. Beverley Owen left the show and was replaced by Pat Priest, for the role of Marilyn. Pat was even uglier than her predecessor.)
5. Which series produced more episodes during its run?
a. The Munsters
b. The Addams Family
(answer: The Munsters, with 70 episodes, vs 64 for The Addams Family. Perhaps Addams Family Episodes took longer to produce, due to the elaborate special effects).
6. Which of the two series featured comedian Paul Lynde in a semi-regular role as Dr. Dudley?
a. The Munsters
b. The Addams Family
(answer: The Munsters. A common theme was the nearsighted Dr. Dudley not having his glasses available and mistaking Herman’s hairy hand for a “little doggy.”
7. Death is a humorous theme in both shows, but which of the following cast members died first?
a. Fred Gwynne (Herman Munster)
b. Al Lewis (Grandpa Munster)
c. Carolyn Jones (Morticia Addams)
d. Jackie Coogan (Uncle Fester)
(Answer: Carolyn Jones passed away in August of 1983, at age 53. Jackie Coogan followed in 1984. Fred Gwynne died in 1993, and Al Lewis died in 2006.)
8. Which show included a cast member who appeared in Charlie Chaplin’s silent films?
a. The Munsters
b. The Addams Family
(Answer: The Addams Family. “Uncle Fester” was played by Jackie Coogan, who wrote a memoir about his early days in film, and whose legal difficulties led to establishment of California law to protect child actors.)
9. Which show included a cast member who ran as a Green Party candidate for Governor of New York?
a. The Munsters
b. The Addams Family
Answer: The Munsters. Al Lewis (“Grandpa”) ran for governor and got enough votes to get his party on the ballot. However, he compared the likelihood of winning the election to the odds of climbing to the top of Mount Everest barefoot.
Both of the shows featured interesting family pets, including a spider, a pirhana, an octopus, a dragon, a raven, and a lion. Only one family was considerate enough to put a “Beware of…” sign out front. Which family did this?
a. The Munsters
b. The Addams Family
(Answer: The Addams Family. The sign read “Beware of the Thing.”)

Thank you for playing. Now back to our regularly scheduled program!

Popular posts from this blog

A Subway Journey Home

by The Urban Blabbermouth. Comments are welcome! ~ There is a ritual to theNew York City subway system. Once there, you lose your humanity.  You are transformed into a savage, brutal and selfish automaton.  Savage in that you push and shove other riders out of your way to get into the subway car.  Brutal in that you never excuse yourself for any atrocities that you commit to get in the subway car.  Selfish in that you never give up your seat to anyone, no matter how crippled or old or pregnant they are.  Automaton in that you never look at any one else as a human being.

Now there are certain strategies that you can employ to be a successful subway rider.  You can stand by the door and obstruct the way just to be selfish and ornery.  That strategy is designed to increase your standing with your fellow passengers by impressing them with how vicious you can be pushing back at people trying to push into the car.  Whenever I see this strategy employed, I immediately piggy back on it.  I move …

Im gonna git u Sukkah

by The Urban Blabbermouth [who may or may not be shown in the photo above... - v-E] ~ True story. I am walking to my car and I notice a couple of Jewish fellows, twenty somethings, with the bouquets of what looks like bamboo or palm. I know they are Jewish for they look Hasidic. They are wearing long black jackets, wide brim black fedora hats, and have curly sideburns. In truth, I classify all Jewish who dress like this as Hasidic although they may identify themselves differently. They are standing near the corner canvassing passersby.

Encyclopedia Brown Bear

by The Urban Blabbermouth
~
At an age when other children decide to set up lemonade stands, Baby Bear decided to start a detective agency. His decision resulted from his experience in the Goldilocks home invasion. If you don't know this well-publicized crime case, Google Goldilocks and the Three Bears. Baby Bear wanted to become a policeman to help the other denizens of the Forest with their troubles and to maintain justice for all. Alas, the police did not accept children as applicants.

Baby Bear ran to his community library and borrowed the renowned guide, The Hardy Boys' Detective Handbook. Baby Bear spent the next twenty days, the library's lending period, studying the text. He chose the business name of "Encyclopedia Brown Bear Detective Agency" after his hero, Leroy "Encyclopedia” Brown. Baby Bear's dad hung the business sign across the garage door and opened a folding card table and four chairs in the entrance below.

On the first day, the Big Bad Wolf…